MENU

BOOTCAMP - LAAT JE BEGELEIDEN NAAR JE DEELNAME AAN DE TENTOONSTELLING

Veel beeldende kunstenaars missen de juiste handgrepen als het gaat om een gerichte en professionele presentatie naar de kunstmarkt toe. Wat zijn de selectiecriteria als je je kandidaat stelt voor een toonkans? Wat is je waarde als het gaat om prijszetting? Naar welke galeries of actoren richt je je? Hoe zit dat met commissies, btw en facturatie? Hoe promoot je jezelf en zet je jezelf als hedendaagse kunstenaar op een professionele manier in het blikveld?

Als kunstenaar kan je je aanvraag indienen voor een persoonlijk coachingstraject dat je intensief begeleidt naar je deelname aan een volgende groepstentoonstelling bij YOC. Het traject bestaat uit 5 sessies en dit voor alle kunstenaars die belang hechten aan hun artistieke en professionele groei en graag voorbereid en ten volle elke toonkans benutten.

+ De sessies worden gegeven vanuit de invalshoek van een galerie die de brug slaat tussen de kunstliefhebber en de kunstenaar waardoor je ook een unieke inkijk krijgt in de werking en de selectiecriteria van galeristen en andere actoren.

+ Alle kunstenaars  die deelnemen aan het coachingstraject, nemen gegarandeerd deel aan de volgende groepstentoonstelling na het volgen van een traject dat bestaat uit 5 sessies van 3 uur.

+ Twee van de vijf sessies gaan door in de NOMAD-ruimte van Galerie Dessers op zondagvoormiddag. Drie sessies volg je thuis online met een persoonlijke one-on-one begeleiding na elke sessie. Het aantal kandidaten per traject is beperkt.

 

 

Docent : Katrien Dessers – zaakvoerder & eigenaar Galerie Dessers

 

 

 

Sessie1 – De kracht van je werk – hoe stel je een sterke, consistente portfolio samen.

Feedback en reflectie zijn belangrijk voor je artistieke groei. In deze sessie krijg je opbouwende feedback over je werk met als doel te duiden waar jouw sterkte ligt. Feedback is een belangrijke richtingaanwijzer om artistiek te groeien. Daarnaast is het leerrijk om te horen wat de sterkte is van de andere deelnemende kunstenaars. Wat is je thematiek, je onderwerp en gebruik je een motief? Welke selectiecriteria hanteren actoren in de kunstmarkt? Als je dit weet, heb je een leidraad voor een sterke portfolio. Wanneer je inzicht krijgt in de kracht van je werk, is dit de fundering en een boost voor je artistieke groei en een leidraad voor je werk in de toekomst.

Sessie in de NOMAD-ruimte op zondagvoormiddag waar je de andere kunstenaars ontmoet en kennismaakt met de ruimte waar je zal tentoonstellen na je traject.

 

Sessie 2 – Het belang van een sterke tekst 

Een begeleidende tekst heb je als kunstenaar altijd nodig. Voor een selectie, een aanvraag of om uitleg te geven over je werk. Als je je werk op de juiste manier verwoordt, laat je zien dat je een kunstenaar bent met een visie. Deze sessie verplicht je dan ook om na te denken wie je bent als kunstenaar, waar je voor staat en hoe je je werk met tekst kan optillen. Wat er in zo’n tekst wel en vooral niet moet staan, zal duidelijk zijn na deze sessie. Een goede tekst die alles omvat, kan jaren mee. Ook al evolueert je werk.

Online sessie met een one-on-one begeleiding.

 

Sessie 3 – Het belang van de juiste prijszetting

Je prijszetting is uitermate belangrijk. Niet alleen naar verkoop toe, maar ook naar verzekeringswaarde bij transport en tentoonstellingen. Welke prijs heeft een installatie? Fotografie? Een object? De marktwaarde van beeldende kunst is afhankelijk van meerdere factoren en het is belangrijk om een prijszetting te hanteren waarin je niet vastloopt. In deze infosessie zal het werk van elke deelnemende kunstenaar een adviserende prijszetting toebedeeld krijgen, gestaafd door voorbeelden uit de praktijk.

Online sessie met een one-on-one begeleiding.

 

Sessie 4 – Samenwerkingsverbanden met galeries & andere actoren

Welke selectiecriteria worden gehanteerd door galeristen, curatoren of andere actoren? Welke toonkans past bij jou als kunstenaar? Naar welke galeries richt je je? En hoe ziet zo’n samenwerking er dan uit? Wat met btw, facturatie, verzekeringen, commissielonen, consignaties en contracten? Tijdens deze infosessie krijg je meer duiding over de werking & selectieprocedure van galeries & andere actoren.

Sessie in de NOMAD-ruimte op zondagvoormiddag.

 

Sessie 5 – Profilering en jezelf promoten. Hoe doe je dat?

Ondanks de explosie van zelfpromotie via internet en social media, zijn selecties voor fysieke tentoonstellingen belangrijk voor je profilering. Ze hebben niet alleen een logistieke functie, maar zijn bepalend voor je geloofwaardigheid. Hoe vergroot je je kansen om geselecteerd te worden? Hoe organisser je zelf een tentoonstelling? Hoe zet je je als kunstenaar op de juiste manier in het blikveld? Heb je een website nodig? Hoe profileer je jezelf op een professionele manier en hoe belangrijk zijn de sociale media?

Online sessie met een one-on-one begeleiding.

 

JOUW INVESTERING IN PROFESSIONALITEIT & ZICHTBAARHEID:

Als je aanvaard bent voor de workshops, betaal je €567,77 (exclusief 21%btw). Je ontvangt een factuur die je eventueel als beroepskost kan inbrengen. Na het traject krijg je als deelnemer een wildcard voor een presentatie in een groepstentoonstelling en is je plaats aan de muur gegarandeerd.

 

INBEGREPEN : 

+ 5 workshops van telkens 3 uur 

professionele vormgeving van je portfolio-pagina op www.yoc.today

+ upload door YOC van de afbeeldingen met titel, techniek, afmetingen en links naar social media en/of je persoonlijke website

+ redactie van je Artist Statement/begeleidende tekst

+ aanleveren van templates betreffende consignatie en verkoopformulieren

+ het vaststellen van een duidelijke prijszetting met alle tools om deze aan te passen in de toekomst

+ online promotie 

+ deelname aan een groepstentoonstelling  (infrastructuur Galerie Dessers > klik hier voor een 3D-animatie)

+ publicatie in de tentoonstellingscatalogus