MENU

LAAT JE BEGELEIDEN NAAR JE DEELNAME AAN DE TENTOONSTELLING

+ Kunstenaars die wonen/werken in België krijgen een WILDCARD voor deelname aan de tentoonstelling PALIMPSEST na het doorlopen van een traject dat bestaat uit 5 workshops. De sessies zijn toegankelijk voor alle kunstenaars die belang hechten aan hun artistieke en professionele groei en graag voorbereid hun toonkans benutten.

+ De workshops worden gegeven vanuit de invalshoek van een galerie die de brug slaat tussen de kunstliefhebber en de kunstenaar waardoor je ook een unieke inkijk krijgt  in de werking van een galerie.

+ Alle cursisten die deelnemen aan de workshops nemen gegarandeerd deel aan de tentoonstelling PALIMPSEST na het volgen van een traject dat bestaat uit 5 sessies van 3 uur.

+ De workshops gaan door in de NOMAD-ruimte van Galerie Dessers op zaterdag- of zondagvoormiddag naargelang je voorkeur. Het aantal kandidaten per workshop is beperkt. ( Het station ligt op wandelafstand.)

 

COVID SAFE : Bij de heropstart van YOC werd rekening gehouden met elk scenario. De deelnemers zullen op 3 meter afstand van elkaar geplaatst worden in een geventileerde ruimte (de schuifdeuren blijven open) van 200m2. Je moet daarnaast in het bezit zijn van een Covidsafe Ticket en bij aankomst je handen ontsmetten. Het is ook verplicht je mondkapje op te houden tot de zitplaatsen zijn ingenomen. Laten we positief blijven en hopen dat tegen de eerste workshop de situatie wat meer onder controle is. Jullie veiligheid is in ieder geval een prioriteit.

 

Docent : Katrien Dessers – zaakvoerder & eigenaar Galerie Dessers

 

 

 

Sessie1 – De kracht van je werk – hoe stel je een sterke, consistente portfolio samen.

Feedback en reflectie zijn belangrijk voor je artistieke groei. In deze sessie krijg je opbouwende feedback over je werk met als doel te duiden waar jouw sterkte ligt. Feedback is een belangrijke richtingaanwijzer om artistiek te groeien. Daarnaast is het leerrijk om te horen wat de sterkte is van de andere deelnemende kunstenaars. Wat is je thematiek, je onderwerp en gebruik je een motief? Als je dit weet, heb je een leidraad voor een sterke portfolio. Wanneer je inzicht krijgt in de kracht van je werk, is dit de fundering en een boost voor je artistieke groei en een leidraad voor je werk in de toekomst.

Sessie 2 – Het belang van een sterke tekst & artist statement 

Een artist statement of een begeleidende tekst heb je als kunstenaar altijd nodig. Voor een selectie, een aanvraag of om uitleg te geven over je werk. Als je je werk op de juiste manier verwoordt, laat je zien dat je een kunstenaar bent met een visie. Deze sessie verplicht je dan ook om na te denken wie je bent als kunstenaar, waar je voor staat en hoe je je werk met tekst kan optillen. Wat er in zo’n tekst wel en vooral niet moet staan, zal duidelijk zijn na deze sessie. Een goede tekst die alles omvat, kan jaren mee. Ook al evolueert je werk.

Sessie 3 – Het belang van de juiste prijszetting

Je prijszetting is uitermate belangrijk. Niet alleen naar verkoop toe, maar ook naar verzekeringswaarde bij transport en tentoonstellingen. Welke prijs heeft een installatie? Fotografie? Een object? De marktwaarde van beeldende kunst is afhankelijk van meerdere factoren en het is belangrijk om een prijszetting te hanteren waarin je niet vastloopt. In deze infosessie zal het werk van elke deelnemende kunstenaar een adviserende prijszetting toebedeeld krijgen, gestaafd door voorbeelden uit de praktijk

Sessie 4 – Profilering en jezelf promoten. Hoe doe je dat?

Hoe zet je je als kunstenaar op de juiste manier in het blikveld? Heb je een website nodig? Hoe profileer je jezelf op een professionele manier en hoe belangrijk zijn de sociale media? Ondanks de explosie van zelfpromotie via internet en social media, zijn selecties voor tentoonstellingen belangrijk voor je profilering. Ze hebben niet alleen een logistieke functie, maar zijn bepalend voor je geloofwaardigheid.

Sessie 5 – Samenwerkingsverbanden met galeries & andere actoren

Naar welke galeries richt je je? Welke toonkans past bij jou als kunstenaar?  En hoe ziet zo’n samenwerking er dan uit? Wat met btw, facturatie, verzekeringen, commissielonen, consignaties en contracten? Tijdens deze infosessie krijg je meer duiding over de werking & selectieprocedure van galeries & andere actoren.

JOUW INVESTERING IN PROFESSIONALITEIT & ZICHTBAARHEID:

Als je aanvaard bent voor de workshops, betaal je €567,77 (exclusief 21%btw). Je ontvangt een factuur die je eventueel als beroepskost kan inbrengen. Na het traject krijg je als deelnemer een wildcard voor de tentoonstelling PALIMPSEST en is je plaats aan de muur gegarandeerd.

 

INBEGREPEN : 

professionele vormgeving van je portfolio-pagina op www.yoc.today

+ upload door YOC van de afbeeldingen met titel, techniek, afmetingen en je contactgegevens

+ redactie van je Artist Statement 

+ online promotie 

+ deelname aan de groepstentoonstelling

+ publicatie in de tentoonstellingscatalogus